tick 30 dagars öppet köp tick Lågprisgaranti tick Snabb Leverans tick Alltid 39kr frakt rating

Är det lagligt att övervaka på eget bevåg?

Svaret på frågan i rubriken är enkel: ja. Det är helt och fullt lagligt att använda sig av övervakningssystem så länge man använder dem på rätt sätt. Generella tumregler som är bra att känna till är att man bara har rätt att installera övervakningskameror på platser där man själv bor/äger, eller bära dem på sin egen kropp. Man får heller aldrig publicera inspelat material av andra människor utan deras tillstånd. Följer man bara dessa tumregler, och använder sunt förnuft, så finns det inget i lagen som kan hindra dig från att använda saker som GSM-larm, spionkameror eller övervakningssystem.

Använd ditt GSM-larm i dina egna utrymmen

När man installerar ett GSMlarm gör man det allra oftast för att övervaka platser när man inte kan vara närvarande själv. Exempel på sådana är ens hem när man är borta, kontoret efter arbetstid, eller fritidshuset när man inte har semester. Alla dessa utrymmen räknas som dina vilket gör det fullt lagligt för dig att övervaka dem.

Om du skulle få för dig att installera en GSMkamera i någon annans hem eller personliga utrymme så kan det ses som en överträdelse av lagen.

Publicera aldrig andra utan tillstånd

Bilder och filmer som publiceras utan tillstånd från de som finns med i materialet kan leda till åtal för bl.a. förtal. Det finns sällan anledning att publicera tveksamt material och är du osäker - fråga alla berörda eller manipulera materialet så personerna du är osäker på inte syns eller hörs ordentligt.

Underhållning

Att använda övervakningsprylar för skojs skull är vanligt. Man kanske vill skoja med vännerna, eller överraska med att veta saker som man inte rimligtvis borde veta. Det finns många användningsområden för de produkter som vi på prylstaden.se har valt ut till vårt sortiment, bara fantasin sätter gränserna. Se dock till att att hålla dig inom lagens gränser och tillämpa sunt förnuft.